Dualitatea Frumusetii

Ma gandesc la frumusetea lumii, a oamenilor, a plantelor si, in general, la frumusetea Creatiei. Imi vin in minte muntii cu piscuri albe, florile imbracate de natura in diferite culori, raurile cu ape tulburi sau line.

Contemplu mental frumusetea acestui taram de vis, din aceasta parte a Universului. Oare cate locuri din acestea exista in Creatia Fiintei. Poate am sa aflu, poate nu. Poate stiu deja, poate nu.

Si totusi! De ce aceasta apreciere a noastra asupra lucrurilor? De ce spunem ca este ceva frumos sau nu? De ce impartim viata si aprecierea noastra in frumos si urat?

Si, pana la urma, ce inseamna frumos? Ce inseamna frumusetea?

Daca uratul este opusul frumosului, pentru a intelege sensul “uratului” am incercat sa gasesc definitia “frumosului”.

Credeti ca e usor?

Eu cred ca nici nu exista o definitie. Exista dictionare, sau web! Foarte bine, zic, si ma apuc de cautat.

Si am gasit:

  1. Frumusetea este forma finalitatii unui obiect, intrucat o percepem fara reprezentarea unui scop – definitie data de Immanuel Kant in Critica facultatii de judecare
  2. Frumuseţea este armonia contrariilor – definitie data de Heraclit

Etc, etc.

Am gasit totusi o definitie care m-a uluit, si anume cea din DEX:

“FRUMUSÉȚE, (2frumuseți, s. f. 1. Însușirea a ceea ce este frumos.”

Si …. “frumos” ce este?

Din toate cautarile nu am gasit sa existe o definitie umana a “frumusetii”, a “frumosului”. Si asta pentru ca o definitie nu exista. In Creatie nu exista frumos si urat. Creatorul nu a facut lucruri urate sau frumoase. EL doar a creat.

Bun, si atunci de unde aceasta impartire? Concluzia este ca doar mintea poate naste aceasta catalogare a Ceea ce Exista. Doar mintea poate genera judecati si contrarii.

Accept pentru moment existenta frumosului si uratului. Accept, dualitatea mintii in aceasta privinta, si revin la dualitatea frumusetii – Frumusetea interioara vs Frumusetea exterioara.

Lumea moderna catalogheaza OMUL in functie de cum arata, de haine, culoarea parului, textura lui, de machiajul aplicat.

Daca arati frumos, societatea te catalogheaza ca manechin, fiu de bani gata, de jucator de baseball, jocheu etc.

Daca esti imbracat la “patru ace” cu costum Armani si cravata Gucci sociatatea te va cataloga drept un corporatist cu bani multi, sau un bogatan cu iaht si masini bengoase.

Din pacate asa lucreaza societatea moderna si nu numai, ea a lucrat intotdeauna asa. Cand au vazut imensul cal de lemn, troienilor le-a placut atat de mult incat l-au bagat in cetate. Frumusetea si impunatoarea statura i-au cucerit atat de repede incat nu au mai gandit. Si asta le-a adus infrangerea.

Frumusetea exterioara a cucerit.

Dar oricat arati de frumos in exterior, frumusetea interioara conteaza. Frumusetea interioara este data de iubire, compasiune, intelegerea celui de langa tine. Frumusetea interioara este cea care te face sa fi OM.

Daca in periplul nostru prin viata ne vom ingrijii mai mult de frumusetea exterioara uitand de cea din interior atunci, ca Oameni, ne vom pierde. Vom fi doar niste papusi bine imbracate dar fara suflet.

Daca uitam de frumusetea interioara uitam de adevaratul scop al Creatiei. Acela de a fi pur si simplu. Ne sunt toate date pentru trecerea prin viata, dar nu trebuie sa punem mai presus de ceea ce este in interior ceea ce este la exterior.

Cel mai mare dusman al omenirii este mintea. Ea este cea care sta la baza tuturor dezastrelor si tuturor nenorocirilor petrecute in societatea umana. Este cea care face ca o fiinta umana sa doreasca ceva ce, in acceptiunea ei, este frumos. Si pentru asta este in stare sa fure, sa omoare si sa blameze. Este in stare sa dispretuiasca si sa fie cuprinsa de ura. Si cu toate acestea, mintea nu este dusmanul nostru decat in masura in care i se permite. Si pentru a nu se intampla este nevoie de tehnici de Autocunoastere.

Frumusetea este ca si adevarul. Depinde de observator. Ceea ce este frumos la exterior pentru unii nu este la fel pentru ceilalti. Singura care nu poate fi vazuta din unghiuri diferite este frumusetea interioara. Este armata care face sa radieze din fiinta ta adevarata putere. Caci adevarata putere este cea cu care am fost inzestrati la nastere de Creator.

Bunatate, iubire, compasiune, intelegere. Acesta este adevarata frumusete a unei Fiinte Umane.

Si am mai gasit doua definitii:

“Frumuseţea este ceea ce te simţi în interior şi ea este cea care se reflectă în ochii tăi. Nu este ceva care ţine de fizic.” – definiţie de Sophia Loren

“Fiecare frumuseţe este cristalizarea suferinţelor universului.” – definiţie de Mihai Eminescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s